Så tar du bättre bilder med din mobil

You are here:
← Tillbaka

Zooma inte

De flesta smarta telefoner har en zoom-funktion. Vad du än gör, rör den inte. Eftersom kameran bara utgår från vad den ser i ickeinzoomat läge försöker den kompensera med information som den inte har, och alltså måste gissa sig till. Vill du ändå ha med mindre på fotot än vad linsen ser – beskär istället i efterhand.

Tvätta linsen

Så enkelt men ändå så viktigt. Telefonen utsätts för fickludd, fingerfett, matkladd och väskgrus. Ta för vana att alltid putsa linsen innan det är fotoläge. T-shirten funkar alldeles utmärkt för att få bort det värsta, men ett bra tips är att använda en bomullstops. Se dock till att undvika rengöringsmedel. Risken är att de fläckar och förstör snarare än rengör.

Tredjedelsregeln

För att en bild ska upplevas som harmonisk krävs en bra komposition. Tredjedelsregeln är en av de mest klassiska guiderna för hur man ska placera sina motiv i bilden. Såhär lyder den: dela upp bilden i nio lika stora delar, de flesta smartphones har stödlinjer som gör det här åt dig, och låt den eller det du vill fota vara där två linjer korsar varandra. På så sätt hamnar det du vill ha i fokus på en plats som gör bilden balanserad och skön att titta på.

Lär dig se ljuset

Vad är egentligen ett bra ljus? Ett som ger din bild form, djup och får den att verka intressant. Ett platt ljus ger en platt bild, även om motivet i sig är spännande. Ofta är det, det artificiella inomhusljuset som är värst. Leta istället efter naturligt ljus med en tydlig riktning och färg, till exempel det som brukar visa sig vid gryning och solnedgång. Även ljus från fönster brukar vara bra, det har också en tydlig riktning och är ofta mjukt och fint.

Fånga ett ögonblick

Det spelar ingen roll hur vacker miljön är eller hur intensiva färger bilden har, om fotot inte bjuder på mer än så blir det ändå stentrist. Hittar du däremot något som händer på bilden – en person som går förbi, fåglar som flyger, ett lekande barn – kommer den att bli betydligt mer intressant.

Strunta i blixten – när det är mörkt

Blixten i en smartphone är ingen riktigt fotoblixt. Det är en LED-lampa som under en liten stund lyser på beställning. Resultatet blir ett kallat ljus som inte gör någon varken glad eller vacker. Vid tillfällen när ljuset är skarpt kan telefonens ”blixt” faktiskt vara till nytta för att exempelvis jämna ut hårda skuggor.