Microsoft Edge webbläsare

You are here:
← Tillbaka

Microsoft Edge webbläsare 

Microsoft Edge är den webbläsaren vi valt att använda som standard på våra arbetsdatorer och -telefoner. Detta gäller Windows 10, iPhone/iPad samt Android. På en iPhone/iPad kan man inte ställa vilken webbläsare som ska vara standard utan där är det alltid Safari som gäller. På Samsung/Android får man välja vilken webbläsare man vill använda som standard när man öppnar den. 

Varför är Edge standardwebbläsare? 

Edge är ersättaren till den gamla Internet Explorer (som i sin tur ersattes av den gamla versionen av Edge). Fördelen med att använda den nya versionen av Edge är att den bygger på Google Chrome (som gör att de flesta sidorna fungerar bra) men har även en inbyggd Internet Explorer i sig, så att även äldre sidor och interna tjänster fungerar bra. Du kommer alltså inte behöva växla mellan webbläsare beroende på vilka tjänster du nyttjar. Därtill har vi möjligheten att logga in användaren i Edge så att man automatiskt loggas in på alla de Office 365-tjänster vi använder, oavsett om man använder sig av dator eller mobil. 

Vad händer när jag får Edge på min dator? 

Den gamla versionen av Edge kommer att ersättas med den nya; 

Vid första start av Edge på din dator kommer den välkomna dig med en guide där du ombeds logga in. Gör detta så kommer bokmärken och inställningar att synkas mellan enheter. Dina bokmärken kommer importeras och finnas i bokmärkesmenyn. 

Övriga webbläsare kommer inte att påverkas, Firefox, Chrome etc kommer finnas kvar och fungera precis som tidigare.  

Vad händer när jag får Edge på min mobiltelefon? 

Du kommer att få en ny ikon som ser ut precis om ikonen på din dator. Du kommer automatiskt att loggas in med ditt Office 365-konto. Detta betyder att dina bokmärken följer med och du loggas automatiskt in på de sidor som kräver Office 365-inloggning. Appen skyddas med PIN, fingeravtryck eller ansiktsskanning. 
 

Jag använder idag Internet Explorer på min dator, hur påverkar detta mig? 

Använder du idag Internet Explorer så avråder vi dig starkt att byta ut denna och genast börja använda nya Edge. Internet Explorer kommer på sikt att försvinna och är inget man bör använda mer än i nödfall.  

Jag använder idag annan webbläsare (Chrome, Firefox, Safari etc) kan jag fortsätta använda denna? 

Det är oftast inga problem att använda en annan webbläsare, t.ex. Google Chrome, Firefox eller annan. Det finns dock inte längre någon fördel med att använda dessa för att göra dina arbetsuppgifter. Det man bör tänka på är att vi inte hanterar dessa webbläsare på samma sätt som Edge. Det innebär att inte alla tjänster inom Hultsfreds kommun kommer att fungera som de ska, hemsidan ställs inte in och du loggas inte in automatiskt i Office 365. Vissa tjänster kommer kräva att du använder Edge, mer info kommer om vilka sidor detta berör. 

Jag vill ställa in så att en specifik webbläsare alltid öppnas när jag klickar på länkar  

På din dator är detta enkelt. Klicka på startknappen och skriv ”standard”. Klicka på ”Välj standardwebbläsare”. Markera alternativet ”Webbläsare” och välj den du vill använda. 
 

På iPhone eller iPad är detta tyvärr inte möjligt. Dock så öppnas alla länkar man får i Outlook eller Teams med Edge. 

På Android går man till Inställningar, Appar och väljer standardappar i menyn. Under Webbläsarapp kan man välja vilken man vill använda som standard. 

Vilka ändringar kan jag själv göra i Edge? 

Klicka på de tre prickarna längst upp till höger i Edge så öppnas en meny. I denna meny har du alla alternativ du kan göra. Klicka på Inställningar för att komma till en sida där du kan göra fler inställningar. 

 Vissa saker har vi låst för ändring och vissa har vi satt ett standard-värde som går att ändra. De inställningar vi styr är markerade med en ikon som föreställer en portfölj; 
 
 En inställning som vi på IT gjort som inte går att ändra är gråmarkerat och kan se ut såhär; 
 
 
En inställning som vi på IT gjort som går att ändra ser ut såhär; 
 
  

Kan / får / bör jag installera extensions (tillägg) till Edge? 
Det är inga problem att göra och vi begränsar inte denna möjlighet. Öppna Inställningar och klicka på Tillägg för att lägga till fler. Om du tidigare använt Chrome så går det utmärkt att installera de tillägg du tidigare använt med den.  

Hemsidan för att installera tillägg till Edge (Microsofts sida) 
https://microsoftedge.microsoft.com/addons/Microsoft-Edge-Extensions-Home?hl=sv 

Hemsidan för att installera Chrome-tillägg i Edge (Googles sida) 
https://chrome.google.com/webstore/category/extensions 

Söktjänsten (som används när man skriver in sökord i adressfältet) är låst till Google, kan jag ändra denna ? 

Tyvärr är detta inte möjligt för tillfället utan man är låst till Google. När möjligheten att välja själv kommer, så kommer denna göras tillgänglig för alla. Google’s sökmotor kommer dock fortfarande att vara standard. 

Edge vill att jag loggar in med mitt jobb-konto, måste jag göra det? 

Du måste inte, men du tappar mycket funktionalitet om du inte gör det. Dina tillägg, bokmärken och inställningar kommer inte att synkroniseras mellan dina enheter. Du kommer heller inte loggas in per automatik på alla Office-365’s tjänster. 

Kan jag logga in både med mitt skol-konto och mitt Administrativa konto i Edge? 

Ja det går alldeles utmärkt. Klicka på den runda bollen med dina initialer (eller din bild) högst upp och klicka på Lägg till profil. Logga in med ditt sekundära konto. Nu kan du växla mellan de olika kontona. 

 

Jag har en sida/tjänst som bara fungerar i Internet Explorer och inte med nya Edge, hur gör jag då? 

Vi på IT kan ställa in så att vissa sidor öppnas med Internet Explorer, fast inne i Edge så att man aldrig behöver växla mellan de båda. Hittar du en sida som inte fungerar bra med Edge så kontakta oss på IT så hjälper vi dig. Ett exempel på en sida som behöver en sådan inställning är Visma Självservice. 
När man går in där så ser man i adressfältet ett litet blått e. Detta innebär att sidan öppnas med Internet Explorer (i en flik i Edge).