Lathund: Så redigerar du film på din Iphone med Imovie

You are here:
← Tillbaka

Innan du börjar filma:

Se till att du har den senaste versionen av Imovie installerad på din Iphone och att du har några GB utrymme ledigt i telefonen.

När du filmar:

  • Filma på bredden med telefonen. Nästan alla redigeringsprogram, inklusive Imovie, är anpassade för det.
  • Använd gärna mick.

Läs fler filmtips här.

När du ska redigera filmen:

  • Starta Imovieappen på din Iphone.
  • Välj ”Projekt” och klicka på plustecknet och sedan på ”Film” och sedan ”Skapa film”.
  • Tryck på plustecknet och sedan ”Video” och ”Alla” för att se alla tillgängliga videoklipp på telefonen.
  • Markera klippet du vill använda och tryck på plustecknet. Då hamnar klippet på din redigeringsyta för projektet. Vill du se klippet innan kan du trycka på Playknappen innan du trycker på plustecknet. Du kan också ta in delar av klippet genom att dra i de breda gula kanterna på klippet och sedan trycka på plus.
  • För att klippa: Genom att dra med fingret över klippet utan att markera det kan du flytta klippet. Vill du klippa i det gulmarkerar du det när du placerat det vita strecket där du vill klippa. Tryck sedan på ”Dela upp” så delar sig klippet på det stället. Vill du radera delen du inte ska använda markerar du det så att det blir gult och trycker på ”Radera”.
  • När du känner dig färdig med filmen trycker du på ”Klar”. Du kan ändra filmen genom att klicka på den och trycka på ”Ändra”.

OBS! Du kan alltid ångra ditt senaste steg genom att klicka på den böjda pilen till höger.

Lite överkurs

Finputsa

Du kan finputsa klippet och ta bort t.ex. ett ord eller andetag. Du sätter då fingret på den lite tjockare gula kanten och testar att dra lite fram och tillbaka för att korta/förlänga klippet med några hundradelar. Testa lite, det kan vara svårt att få till det i början!

Miljöbilder

Vid en filmad intervju lägger man ofta in miljöbilder under tiden någon pratar för att göra filmen mer levande. Detta gör du genom att trycka på plustecknet och välja ”Video” och ”Alla”. Sedan markerar du klippet du vill använda och trycker på de tre prickarna bredvid playtecknet och väljer “Cutaway”.

Namnskylt

Gulmarkera klippet och klicka på ”T” i menyn och välj namnskylten som ligger till höger om ”Ingen”. Klicka sedan på texten i filmen och ändra till det du vill. Texten försvinner när klippen är klart, vill du ha kvar den kortare tid kan du dela upp klippet.

Använda berättarröst

Vill du ha en berättarröst till filmen kan du trycka på plustecknet och sedan ”Berättarröst”. Då kan du spela in din berättarröst, och göra om det tills du är nöjd. När du sparat lägger det sig som en ljudfil som heter ”Inspelning”.