Jag vill dela ett dokument med mina medarbetare – hur gör jag?

You are here:
← Tillbaka

Du kan dela ett dokument som ligger i din OneDrive eller i Teams.  Du delar lättast ett dokument direkt ifrån programmet (t.ex. Word) via knappen Dela. Du kan även dela ett dokument med en extern mottagare.

Knappen hittar du t.ex. högst upp i programmet Word, men den finns även i Utforskaren, på webb och i mobiltelefon.

När du klickar på dela-knappen så är standard att dokumentet delas med inställningen “Personer i Hultsfreds kommun som har länken kan redigera”. Om du vill ändra på det så klickar du först på den knappen för att byta inställning.

Du kan välja på tre olika inställningar:

  • Alla med länken (som är inloggade i Office365 som Hultsfreds kommun) kan komma åt filen. Alltså filen blir inte allmänt åtkomlig, men alla som får tillgång till länken kommer åt filen.
  • Personer som redan har åtkomst kan komma åt filen (alltså du lägger inte till någon rättighet, du skickar bara länken till själva filen).
  • Vissa personer, detta ska du välja om du vill lägga till nya personer som ska få tillgång till filen, men du vill inte att alla i kommunen ska komma åt den om de får tillgång till själva länken. Detta är standardinställning när du delar en fil.

Längst ner finns även en kryssruta där du bestämmer om delningen ska innebära att mottagare ska kunna ändra i dokumentet eller inte. Standardinställning är att mottagaren bara har läsrättigheter på filen du delar.

Läs mer här hur du kan se vem du har delat ditt dokument med.

Om du försöker dela ett dokument som är sparat någon annanstans så kommer Word automatiskt att be dig spara dokumentet i OneDrive istället.

 

I Utforskaren hittar du dela-knappen genom att högerklicka på en fil och klicka på Dela: